Öppnandet

Anna Ekman och Cecilia Järdemar, Freddy Tsimba

15/06 - 06/10 2019

Projektet les archives suédoises är initierat av konstnärerna Anna Ekman och Cecilia Järdemar kring ett arkiv med glasnegativ från de svenska missionsfälten i dåvarande belgiska Kongo 1890 – 1930. Tillsammans med den kongolesiske skulptören Freddy Tsimba undersöks vilka alternativa läsningar av historien som kan uppstå genom att skapa nya verk med arkivet som utgångspunkt.

Ekman och Järdemar har fått låna glasnegativ från Svenska Missionskyrkan och arvingar till missionärer, bilder som delvis inte blivit arkiverade eller framtagna förut, och som är en viktig men undangömd del av både Sveriges och Demokratiska Republiken Kongos historia. Missionärerna var också del av en process där de dokumenterade den befintliga kulturen på de platser där de bosatte sig – innan den förändrades eller förstördes som en del av kristnandet av samhällena.

Hur kan vi konfrontera denna typ av bilder idag, ur ett svenskt perspektiv, och från ett kongolesiskt perspektiv? Hur kan historiska bilder hitta en ny kontext och nya tolkningar, utanför de ojämlika maktstrukturerna som var rådande då de tillkom?

Utställningen är ett avslut på en process som inneburit resor till Kongo för att återbörda bilder och arbeta tillsammans med Tsimba inför en serie utställningar i Sverige och Kongo, senast på Musée D’Art Contemporain i Kinshasa. Under vernissagen kommer även en bok att presenteras i samarbete med Sailor Press.

Bild: Monument to the porters of Kingoyi, Kingoyi, Nedre Kongo, 2016, Anna Ekman och Cecilia Järdemar

 

Öppnandet är del av det interregionala samtidskonst-projektet Nya Småland.