Rot

Peder Nabo

04/05 - 09/06 2019

Fotograferandet har varit ett självklart intresse ända sedan jag snodde pappas kamera i mellanstadiet och jag förstod kamerans funktioner direkt.

Peder Nabo är kompositör, musiker och fotograf, uppvuxen i Ljungbyholm, Småland. Han är utbildad på Konstfack 1981 och har gått sommarkurs för fotografen Chauncey Hare på San Francisco Art Institute. Han har arbetat med fotografi på allvar sedan dess.

I Rot möter vi fotografier i stort format som avbildar världen underifrån – visar det som långsamt rör sig en bit ner under all växtlighet och skapar underjordiska ornament.

Rötter har haft en speciell dragningskraft på Peder sedan tonåren, hans sökande efter rötterna till konstens uttryck har pågått under större delen av livet i ett gränslöst improviserande inom fotografi, film, musik, form och design. Han ser ingen större skillnad mellan de olika konstnärliga uttrycken, allt handlar om samma sak: balans, spänning och attraktion.

Peders succéföreställning D-moll är ljusgrönt, som gästade Kalmar konstmuseum i början av året, avslutade hans karriär som kompositör och musiker på Byteatern efter 42 år. Föreställningen blev ett allkonstverk där musik mötte rörlig bild och just rötter användes som metafor i sökandet efter musikens innersta väsen och betydelse för människan. Då kom idén till att göra en separat utställning med detta motiv.

I utställningen på konstmuseet visas ett urval av Peders fotografier, rötterna är inte fotograferade med kamera utan avbildade med hjälp utav en flatbäddsscanner som fångar minsta fjun och ger bilderna sin detaljrikedom.