Släkten och slavarna

Carl Johan De Geer

05/10 - 09/02 2020

”Döm om min förvåning när Antonio, en brasiliansk man, berättar för mig att han är ättling till en slav som Louis De Geer låtit frakta med slavskepp till Brasilien på 1600-talet. Detta med stöd av drottning Kristina. Antonio kände att hans eget och hans förfäders öde för alltid var förknippat med namnet De Geer.”

Denna verkliga händelse är utgångspunkten för Carl Johan De Geers (f 1938) personligt hållna praktik där han sällan drar sig för att ställa svåra frågor om våra gemensamma livsvillkor. Vad vet vi egentligen om svensk kolonialism? På vilket sätt förändrar berättelsen vår syn på ”den svenska industrialismens fader” och kan skuld gå i arv?

Kalmar konstmuseum har sedan 2017 återkommit till frågeställningar som vi samlat under plattformen Djupt Minne. Den formulerades för att skapa utrymme för frågor kring dekolonialisering, förlorade minnen och maktstrukturerna i vår historia. Utställningar, samtal och residence-program har följt med detta och ambitionen har varit att samla perspektiv från många håll.

Släkten och slavarna har tidigare visats på Norrköpings Konstmuseum och Södertälje Konsthall. På Kalmar konstmuseum blir den del av plattformen Djupt Minne och vårt arbete i en bredare debatt som just nu lyfts i vårt samhälle, där ljuset riktas på kolonialt förtryck, obearbetade globala trauman och historieskrivning

Släkten och slavarna är producerad av Norrköpings Konstmuseum.