Stickaktivism

Nystan mot genusrelaterat våld

20/04 - 05/09 2020

Sedan 2014 har den baskiska organisationen Harituz arbetat med projektet Madejas contra la violencia sexista Nystan mot genusrelaterat våld. Den konstnärliga symbolen i form av en jättelik och ständigt växande halsduk reser runt i världen med målet att den kilometerlånga stickningen en dag ska klä EU-parlamentet i Bryssel. Idag mäter stickningen nära 5 km.

På Kalmar konstmuseum kommer 2,2 km av halsduken att hänga i museets trapphus under hela sommaren 2020, med en stående inbjudan till alla att bidra till den. Stickevenemang, workshops och föreläsningar kommer anordnas när detta blir möjligt. Men det går också bra att sticka hemma och lämna eller skicka in bidraget till oss. Vem som helst kan bidra till halsduken: privatpersoner, organisationer, kvinnogrupper, unga, gamla – alla som på något sätt vill bidra till att lyfta frågan om och motverka genusrelaterat våld.

Stickningens bredd är 30 cm och förutom den satta bredden finns inga begränsningar. Färg, mönster och andra inslag bestämmer man helt själv.

Nystan mot genusrelaterat våld har visats i städer över hela Spanien, i Lissabon, Portugal och sommaren 2018 även på Wanås Konst i Skåne. Vi hoppas att efter sommaren i Kalmar ha lagt till många fler meter på halsduken.

 

Ett varmt tack till alla som bidrog till stickningen. Längden från Kalmar som nu läggs till den stora stickningen mätte fantastiska 146 meter när vi sydde ihop den i september!