WATER TOWER STORIES

Paran Pour

09/10 - 10/11 2013

Paran Pour är en av de tre konstnärer/konstnärsgrupper som blivit inbjuden för att komma till Kalmar län och arbeta under två månader. Projektet är ett samarbete mellan Kalmar konstmuseum och konstnärsnämndens internationella program, iaspis.

För sitt arbete i Kalmar valde Paran att utgå från vattentornet i bostadsområdet Berga. Vattentornet  är ett landmärke för Kalmars omnejd och symboliserade moderna idéer och kunskap. I många år var det även en social plats med restaurang och utsiktsplats. Idag är det enbart en vattenreservoar, bortglömd av invånarna i Kalmar.

Utställningen Water Tower Stories undersöker vilken inverkan den 40-åriga byggnaden har haft på sociala och urbana miljön. Genom fotografier, intervjuer och modeller får vi veta mer om omkring vatten-tornet genom myter, historier och fakta.

Genom att börja prata om vattentornet igen kommer minnen fram, tidsaspekter kring arkitekturen kommer upp och invånarnas känslor för tornet blir uppmärksammade. Med denna metod ger Paran Pour  en levande bild av vattentornet, som en hyllning till en byggnad som är mycket viktig för alla i regionen.

Curator: Anneli Berglund