Berättelsen om Vega

3 april klockan 18.0020.00

Berättelsen om Vega-expeditionen innehåller all den spänning som man förväntar sig av en expedition in i det okända. Ett riktigt äventyr om att bryta ny mark, överkomma svårigheter och återvända i triumf.

Objekt och fotografier från expeditionen är del av utställningen Småland – idyll och irrvägar. Som del i utställningsprogrammet kommer nu Hans Almquist och föreläser om Vega-expeditionen. Hans farfars bror var skeppsläkaren på Vega, Ernst Almquist.

Året 1878 begav sig ett flertal båtsmän från Södra Möre iväg på sin livs resa, som del av besättningen på fartyget Vega. Vega-expeditionen kom att bli en av polarforskningens största bragder.

Sommaren 1878 rundades Nordnorge på väg längs Sibiriens kust. Men med bara några dagars segling kvar till Beringssund blev isen för tjock och fartyget satt obevekligt fast. I tio månader tvingades expeditionen övervintra, innan man kom loss och lyckades där så många andra misslyckats.

När Vega återvände till Stockholm 1880 togs besättningen emot som hjältar med en fest på slottet. Kungen Oscar II var själv en av expeditions finansiärer. Vi kan i många fall bara spekulera om vad båtsmännen från Södra Möre tänkte om att uppleva allt detta och hur livet hemma i socknen tedde sig efteråt.

Varmt välkomna till en kväll om stora äventyr och om hembygden.

Pris: ordinarie inträde till museet

Evenemang Kategorier:
,