Is it safe?

I fasaden utanför vår södra entré står en dörr på glänt. Inifrån strömmar ljus och du hör en mansröst upprepa frågan:

”Is it safe?” 

Verket är gjort av Gustav Hellberg 2008 och heter ”In your head”. 

Vilka tankar rör sig i ditt huvud när du kommer till museet? Vad förväntar du dig att få se och uppleva? 

Många besökare, såväl lokala som turistande, har under sommaren efterfrågat en utställning av våra samlingar – och då främst det klassiska måleriet. Det finns en stor efterfrågan dels på verken av Anders Zorn och Carl Larsson, våra ”giganter”, och dels på verk av lokala konstnärer från förr och nu, våra ”klassiker”. 

Viktigt att poängtera i detta sammanhang är att vi nu har ett uppehåll då vi INTE ställer ut våra samlingar. 

För ytterligare en fråga som uppstår när man närmar sig museet är ju, som en förlängning av undran kring ”Vad förväntar jag mig att se?”:

”Kommer jag att få se det jag förväntar mig?” 

Om inte förväntningarna infrias, blir man förstås besviken och i värsta fall riktigt missnöjd.

Givetvis kan det både diskuteras och kritiseras att vi innehar ett stort och viktigt stycke kultur- och konsthistoria som inte finns tillgängligt för allmänheten. Vårt arkiv är ju just ett arkiv. 

MEN du kan försäkra dig om att konsten vi förvaltar är i säkert förvar. Och att den KOMMER att dyka upp igen så småningom, antingen som en separat utställning eller som en del av en annan utställning.

Troligtvis behöver du inte vänta alltför länge. Vi har planer på att lyfta fram samlingen redan till vintern!

Tills dess står dörren till samlingarna öppen på webben. På vår hemsida finns merparten av våra över 3000 verk tillgängliga. Leta upp fliken Om oss, där du sedan klickar vidare på Samlingarna. 

Att vi inte visar samlingarna live just nu, innebär dock inte att vi saknar en historisk utställningsdel på museet. Vi visar Designarkivet A-Ö fram till i november!

Medan vi på Kalmar konstmuseum i Kalmar fokuserar på insamlandet och visandet av konst, fokuserar Designarkivet i Pukeberg på design och formgivning. Deras utställning på museet ställer själva designprocessen, och skissen, i centrum.  

När du kommer till oss kan du förvänta dig att få se ett stort stycke lokal (och även svensk och i förlängningen nordisk) designhistoria!

Designarkivet A-Ö är en stor och mycket uppskattad utställning, som många också återkommer till en andra gång för att verkligen hinna se och begrunda allt. 

Kom hit medan du kan!

Väl mött & Fortsatt trevlig sommar!