Hösten

Förra söndagen var jag tillbaka på jobb igen efter några veckors semester. Varm och seg i huvudet. Lite ångest över allt jag inte hunnit med att göra och lite dåligt samvete över saker jag borde gjort istället för annat.  Semester gör verkligen susen. Eller egentligen är det inte semesterns fel. Det är sommaren. Jag skyller allt på sommaren. Det är sommarens fel.

Jag har under senare år reflekterat över just sommaren och vad den gör med mig. Eller vad jag gör med sommaren. Faktum är att sommaren ofta blir en period där jag planerar vad jag ska göra eller vad som ska hända i höst. Det är som jag står i startgropen för en ny fas och har svårt att stanna i nuet. Jag har pratat med många vänner om varför det är såhär. Varför kan jag inte bara vara en sån där härlig sommarmänniska som bara ger sig hän och njuter?

Jag vill inte säga att jag är en sommarhatare. Nej, det är nog bara mer så att jag har svårt att anpassa mig till sommarens lunk och häng. Svårt att alltid se allt det där ljuvliga runtomkring. För visst är det så att sommaren kan vara hård och väldigt blottande också. Jag tänker ibland när jag ser Lotte Lasersteins mäktiga väggmålning Sommaridyll på museet (som vi nu visar i utställningen Småland – idyll och irrvägar) att den är en fin illustration över min sommarkänsla.  Den ljuva sommarbilden bryts i ett melankoliskt och allvarligt skimmer.

Så med detta skrivet längtar jag alltså till hösten. Det finns en nyfikenhet i hösten som jag tycker om. Många påbörjar nya saker. Utbildningar eller jobb som kanske rent av innebär en flytt och ny stad. Några kanske rent av beger sig hemifrån för första gången. När det kommer till kultur så släpps de efterlängtade höstprogrammen för både konst, musik och teater. Våra pågående utställningar på Kalmar konstmuseum sträcker sig in i september – oktober. Den 5 oktober öppnar vi så Carl Johan De Geers utställning Släkten och Slavarna. Utställningen visas nu på Södertälje Konsthall och har tidigare även visats på Norrköpings konstmuseum. I denna utställning blandar Carl Johan sina olika praktiker och berättar personligt om konfrontationen med den egna släktens involvering i slaveriet på 1600-talet.

Den 26 oktober är det dags för årets upplaga av Sydosten med design och konsthantverk som tema. I år medverkar Markus Emilsson som co- curator för utställningen. Markus är glaskonsthantverkare och craftist och har själv tidigare medverkat i Sydosten. Han säger själv att han vill arbeta för att skapa en utställning som inte bara är publik utan även skall fungera som en mötesplats för nya bekantskaper och utbyte av kunskap. Nytt för i år är att vi endast tar emot ansökningar digitalt. Mer om detta finns att läsa i länken nedan.

Vi går alltså en spännande höst till mötes och jag hoppas vi ses på museet! Än är det lite kvar av sommaren så alla vi höstälskare får bara gilla läget och hänga med.

Bild: Gellerstedt A T, Ölandslandskap, 1872, (finns i vår samling)