Niels

Kanske har du sett mig gå runt på museet eller kanske har jag redan gett dig en visning. Jag heter Niels Vonberg och jag arbetar på Kalmar konstmuseum sedan januari 2018. Ursprungligen kommer jag från Nederländerna, men jag bestämde mig för att flytta till Sverige. Eftersom – varför inte? Jag har alltid velat bo på en ödslig plats – eller, i alla fall ödsligare än Nederländerna – så nu bor jag på Öland.

Jag har en bakgrund i litteratur, i vilket jag har en researchmaster. Under min kandidatexamen läste jag också filosofikurser. Mina intressen ligger inom språk, konst och “transgression” (“överträdelse/gränsöverskridande”). Ingenting är mer spännande än när gränserna överskrids eller till och med bryts. Jag njuter av litteratur och konst som försöker sej på detta men även får betraktaren själv att bryta sig loss från tradition, konvention, samhälle, sej själva. Det finns glädje och smärta i det, men jag tror också det är därför människor fortsätter att skapa konst (i någon form): att driva sig till en annan plats.

En av mina favoritförfattarinnor, Kathy Acker, skrev en gång: “Nu vet jag, så mycket som jag kan veta någonting; att resa till undran är att vara undran. Så det spelar ingen roll om jag reser medelst flygplan, roddbåt eller bok. Eller dröm. Jag ser inte, för det finns inget jag som kan ses”.

Det finns inget jag som kan ses. I undran finns ingen kontroll. Undran är en slags frihet. Kanske är det därför modern konst ofta är under belägring. Den undviker auktoritet då konst försöker nå bortom oss. Det är också därför konst kan vara skrämmande, eftersom den försöker få oss att glömma oss själva och bli något annat. När vi involverar oss i konst måste vi försöka komma in i den helt och hållet. Utan ett “jag” finns bara allt annat – vilket låter väldigt spännande, tycker jag!

Hur fungerar denna undran? Kanske tillför jag lite mindre estetik till Kalmar konstmuseum och lite mer semiotik och filosofi. Jag hoppas att vi kan upptäcka berättelser, gränser och sammanhang mellan vad vi ser med varandra. Jag ser fram emot att göra det med dig.