Att göra som man själv vill

Carl-Johan De Geer och ett utsnitt från tyget ”Boberg”.

Finns att se i utställningen Designarkivet A-Ö.

De Geer designade tygtrycket för 10-gruppen 1989. Inspirationen kommer från två håll: Centralposthuset i Stockholm, uppfört 1898-1903, av arkitekten Ferdinand Boberg och från 1700-tals tapeter i Kina slott på Drottningholm. Det kan man ju inte direkt se – men så är det tydligen.

När jag tänker på Carl-Johan De Geer är det just den galna blandningen av historiska epoker korsat med starka färger och fantasifulla figurer. Jag tänker även på honom som en konstnär som alltid gjort som han själv velat. Det kan låta enkelt – men det är det inte.

För övrigt pryder tygtrycket ”Boberg” De Geers roman om sig själv, Jakten mot nollpunkten. Läs den om du inte gjort det.