Konst II

En bris av sommar

I mitt föregående inlägg berättade jag om vårens ankomst. Blomstermånaden maj kallas också för lövmånad i vissa delar av vårt land. Bägge är beskrivningar som syftar på grönskande smyckning. För egen del så är maj månad synonymt med trädgårdsarbete. Vid denna tid frodas grönsakslandet i regel av ogräs som rensas bort för att ge plats åt sommarblommorna och annan växtlighet som vill ut. Våren vittnar om sommarens ankomst och är starkt närvarande på flertalet sätt. Förutom trädgårdsarbete så händer det också mycket på museet mitt i Stadsparkens grönska.

Denna vecka har solens strålar strilat in i utställningsrummet på andra våningen där Ölands Konst II:or förberett sin utställning som öppnar idag, lördagen den 12 maj. Vernissage inleds kl. 14 och brukar bli välbesökt. Imorgon är sista dagen för Julia Peirones Girls, girls, girls och Gotland skymtar därefter som gemensam nämnare för två utställningar som öppnar onsdagen den 16 maj. Två utställningar som förhåller sig till filmarbetarens vardag och livsvillkor. Konstnärinnan Ingela Johansson står bakom Andrei´s Maria som tar avstamp i Tarkovskijs filmatisering av Offret samtidigt som vi öppnar I väntan på ljuset. Den sistnämnda visar bilder av fotografen Ove Wallin som följde Ingmar Bergmans filminspelning av Jungfrukällan. Under decennier har Wallins fotodokumentationer legat undangömda i en källare men förs åter upp i ljuset i vårt bibliotek under sommaren. Ett tillfälle som är värt att uppmärksamma då den kända regissören skulle fyllt 100 år i år.

Inför sommarens ankomst öppnar Transfashional den 26 maj. En utställning om skärningspunkten mellan konst och mode och hur konstnärer och designers engagerar sig och bidrar till aktuella samhällsfrågor. Vid sommarens tröskel följer Så som ovan så och nedan med konstnärerna Lisa Jeannin, Rolf Schuurmans och Cecilia Ömalm. En utställning som undersöker kristendomens rötter i alkemi och arkitekturhistoria. Den 25 juni öppnar vi dessutom en mötesplats i Stadsparken för unga och alla nyfikna. En guldpaviljong där man kan bygga, måla, printa, jonglera eller experimentera med material och berättande. Varje vecka kommer att bjuda på ett eget tema fram till finalveckan i mitten utav augusti. Guldpaviljongen har även en mobil verksamhet som kommer besöka olika platser som man också kommer att utgå ifrån när man uttrycker, undersöker och testar graffiti, sprejmåleri, teknik, byggande, skulptering och målning.

Vi har fortsatt fri entré på fredagar och from den 11 juni håller vi öppet kl. 11–17 varje dag (förutom midsommarafton) tom den 31 augusti.

När träden så småningom skiftar i höstens färger fortsätter vår verksamhet med ytterligare utställningar och evenemang. Med dessa ord önskar jag en fortsatt trevlig vår och önskar dig en glad sommar.