Paddan

Ingela Ihrman

15/09 - 14/11 2018

Att utforska samhället och konsten med den egna kroppen som utgångspunkt är vanligt inom en feministisk performancetradition. Ända sedan åren på förberedande konstskola har Ingela tillverkat växt- och djurkostymer som hon burit i utställningssammanhang, både i konstrum, utomhus och på andra platser. 2012 utgav hon sig för att vara jättenäckrosen Victoria amazonicas rosavita blomknopp i det tropiska växthuset på Skälby i Kalmar. Hon har även gjort sig till en jätteutter som föder ungar, en stor svart koltrast på Liljevalchs konsthalls tak och senast en knallblå mördarmussla som badar i hennes eget badkar i Seved i Malmö.

Kostymerna är gjorda i enkla men tidskrävande hantverkstekniker av material som hon hittar på byggvaruhus, i livsmedelsbutiker, i naturen eller på loppisar. Situationen kring utklädningsakten utformas noga av Ingela med syfte att undersöka olika slags blickar (t ex den vetenskapliga, manliga, exotifierande, kritiska eller kärleksfulla) eller för att se vad som kan hända i den sociala situation som uppstår när människor är med om någonting tillsammans.

I videon Paddan (2012) har Ingela Ihrman klätt ut sig i en paddkostym med tjock mage, randiga tights och långa simhudsfötter. Paddan gör sitt bästa för att ta sig genom en redskapsbana i en skolgymnastiksal. Den är klumpig och fastnar men trots det så fortsätter den att försöka. Situationen lockar till skratt, men innehåller även djup och allvar.

 

ATELJÉN 15 ÅR

I år fyller ateljén på Kalmar konstmuseum 15 år. Som del i firandet har ateljéns konst- och skapandepedagoger Marie Karlsudd och Pernilla Frid varit med i valet av konstnär. Att valet föll på Ingela Ihrman och verket Paddan kommenterar de så här:

”Som konstpedagoger med ingångar till samtidskonst vill vi utmana de vanemässiga uppfattningarna om konst. Vi vill skapa en plattform för våra unga besökare där konst ställer frågor, väcker förundran och inger mod till att våga tro att allt är möjligt. Ingelas fysiska och påtagliga sätt att beröra kropp, identitet och växtlighet ger oss möjlighet att få barn och elever att röra sig fritt mellan föreställning, fantasi och gestaltande. Vi kan gemensamt ta ut svängarna när konsten både kan roa och oroa.

Att få möjlighet att visa och samarbeta med en etablerad konstnär med lokal förankring, vars konstnärliga uppdrag och projekt just nu avfyras likt ett fyrverkeri, känns givetvis fantastiskt och otroligt inspirerande för oss och vår verksamhet. Ingelas konstnärskap gör det möjligt för oss att visa konstens olika lager av igenkänning, oro, utsatthet, humor och mod. Med Ingelas perspektiv och bildutsnitt kan vi ifrågasätta normer i den värld barn ständigt rör sig och i vilken alla bör uppmuntras till att våga vara som man är… eller vill vara… utan krav på att passa in.”