Ta plats

Samlingar och samlande

08/12 - 20/03 2022

Hösten 2020 var startpunkt för projektet Samlingar och samlande. Vi började med utställningen Bäste Broder – en tillbakablick på museets historia och hur samlingen kommit till. I Ta plats fortsätter utforskandet, via nyförvärv och tidigare förvärv. Vi introducerar de verk som tillkommit till samlingen under 2021 och kan dela med oss av en del av arbetet som görs med samlingen under året.

Bakom kulisserna pågår inventering, konservering och forskning kring samlingen. Förutom att se över vilken kondition konstverken är i ställs frågor som: Hur har verket förvärvats? Vem är konstnären? Hur tar vi tillvara på berättelserna som finns kring verket? Vilka perspektiv saknas? Hur gör vi samlingen tillgänglig? Hur kan den behålla sin relevans i vår samtid? Kan en samling vara rättvis? Oundvikligen leder de oss vidare till frågan hur museum och andra rum för kultur kommer att se ut i framtiden.

Bland de nya verk i samlingen som publiken kommer kunna stifta närmare bekantskap med finns skulpturen Tipi (2013) av Åsa Jungnelius, en målning av Christine Sundberg (1837–1892) och ett grafiskt blad av Lotte Laserstein (1898–1993). Den som missade Theresa Traore Dahlbergs verk Växlingar i vintras får även en möjlighet att uppleva hur den åtta meter höga skulpturen fyllde trapphuset.

Foto: Michelangelo Miskulin