Chesterfield Dreams

Det finns i drömmen ett visuellt uttryck som fascinerar mig. Det omedelbara och det fragmentariska. Olika bilder som överlappar varandra och som sammanförs i de märkligaste kombinationer. Bilder av något du sett eller trott dig se. Abstrakta berättelser som existerar bortom tid och rum och som också är fyllda av minnen och relationer till omgivningen och laddade med känslor och uttryck. Drömmen är inte en tydlig sammanhängande historia utan mer en diffus förnimmelse av en sådan.

Att se på en målning av Markus Åkesson kan vara som att hamna mitt i en sådan förnimmelse av en historia.

På andra våningen på Kalmar konstmuseum ser jag för första gången målningen Chesterfield Dreams (Homewreckers) av Markus Åkesson. Två schimpanser på mattan i ett rum. I bakgrunden skymtar en bit av en chesterfieldsoffa eller fåtölj. Mattans gröna, turkosa och gula färger blänker. Stämningen är tät och mörkret är tjockt runt omkring. Jag fascineras av detta mörker. I mörkret föds nya bilder. I mörkret vandrar tankarna iväg. I mörkret kan allt hända.

Jag förflyttas till min farmors gamla hus, hennes vardagsrum. Det är dunkelt och luften är fylld av damm. I fönstren hänger mörkgröna sammetsgardiner och på väggen, bredvid en oljemålning på en älg i ett skogsbryn, tickar ett gammalt gökur. Stora, tunga mahognymöbler med polerade ytor och virkade dukar. Under tv:n ligger en liten uppstoppad alligator. Är det inte så att den blinkar?

I farmors hus kan vad som helst hända. Allt är möjligt. Det knarrar på övervåningen. Där går rummen i en cirkel. Från dörr till dörr och så runt igen. Från hallen in i pappas gamla pojkrum till kontoret till sovrummet och så runt igen. I sovrummet står en gammal spinnrock. Ibland börjar den snurra av sig själv. Trampan går upp och ned. Man får akta sig för att inte sticka sig på sländan som hänger bredvid. Då blir du Törnrosa som sover i hundra år. I källaren bor en häxa. Det vet jag. Bland syltburkar i det innersta skafferiet huserar hon.

Det är katterna i huset som vet allt. De vet vad som händer i farmors hus och vad man kan förvänta sig att se och möta. Där inne finns ett ständigt närvarande mörker. Det är som om ljuset aldrig riktigt når in. Huset är som ett hölje där historier och händelser bevaras frusna i tid och rum.

Jag möter aldrig två schimpanser i farmors hus. Vad som är dröm och vad som är fantasi eller verklighet är oväsentligt. Det är en parallell verklighet. Som något naturligt onaturligt. Min upplevelse av Markus Åkessons målning tog mig på en personlig resa, kanske blir din resa en helt annan.

Jag lämnar nu varje besökare på Kalmar konstmuseum att upptäcka och skapa sin egen upplevelse av Markus Åkessons målningar i utställningen Sleeping Beauty.