Våreld

Öländsk våreld

Maj är synonymt med stora förändringar av olika slag.
I Sverige firas dess antågande med valborgsmässoafton och flertalet våreldar tänds till dess ära redan sista april.
Valborg har firats lång tid och kan enkelt förklaras som en fest för att fira sommarens ankoms.
Enligt astronomiskt och kalendariskt indelning så är det fortfarande vår även om sommaren är i antågande.
De astronomiska beräkningarna säger att våren kommer med vårdagjämningen i slutet av mars följt av sommaren lagom till sommarsolståndet i slutet av juni. Därefter skiftar årstiden med höstdagjämningen följd av decembers vintersolstånd. Den kalendariska indelningen sker istället efter årets månader, där våren beräknas från mars till maj, sommaren från juni till augusti, följt av tre höst- och vintermånader.
Med en passerad valborg och på väg in i maj månad så kan vi helt enkelt konstatera att det är vår.

På museet innebär det en fullspäckad månad som traditionsenligt inleds med avgångsutställning av Ölands konstskola II. Årets version har fått namnet Vår plats balanseras längst ut och introducerar tolv spännande konstnärskap. Under titeln Snart sommar! presenterade jag föregående års examensutställning här i bloggen och vill åter framföra min förtjusning för alla de fantasifulla verk och skarpa reflektioner som vi med säkerhet kommer möta även i årets upplaga.
För det är alltid lika spännande att se slutresultatet.

Förberedelserna pågår för fullt och i år hålls vernissagen kl. 14, lördagen den 12 maj. Vi har fri entré och det bjuds på enklare tilltugg och diskussioner med elever, lärare och samordnare.