Någonting hände i Stockholm

Nej, man får inte gå ut på nakenvandring. Det är ju självklart. Om man visar sin egen nakna kropp för hela världen måste det betyda att man är helt galen. Dessutom förknippas de flesta könsorgan med sex. Utomhus tillhör kroppen samhället och hela lärprocessen från barn till vuxen hanteras runtomkring denna punkt – hur kroppen visas och hur kroppen beter sig. I alla europeiska länder innebär detta att man beslöjar en stor del av sin kropp och att man inte talar om vissa organ på offentlig plats.

Vad händer när ett offentlig konstverk avtäcktes och en enorm, blå och dessutom erigerad penis uppenbaras? Precis. Carolina Falkholts verk Fuck the World på Kronobergsgatan på Kungsholmen i Stockholm ledde till många protester från Kronoberggatans invånare och man bestämde sig för att ta bort verket.

Falkholt vill genom sin konst kritisera hur vi tänker kring sex, sexualitet och kroppen. Det är inte första gången Falkholts verk retar människor och kritiseras. En av hennes väggmålningar, som föreställde en kvinnas underliv, blev vandaliserad i Göteborg 2016, och hennes väggmålning föreställande delar av en kvinnokropp med en vagina i mitten stoppades av Nyköpings kommun. Fuck the World visades tidigare i New York och fick samma kritik och reaktion.

Själv tycker jag att bilden var jättefin. Det förvånade mig egentligen att ingen i debatten sa: “men vad fint att titta på en sådan stor snopp. Kul att den var blå. I New York har den varit rosa, röd och lila. Utan dessa färger hade det varit en rätt tråkig bild. Regnbågsfärgerna ger kroppsdelen någonting festligt och låter påskina att det finns någonting mer i bilden än att bara visa – ja, nu måste jag skriva det – en kuk.

Och är det inte sant att ett manligt könsorgan kan ge glädje om alla vill – för alla, inte bara ägaren av snoppen? (Visst finns det människor som inte behöver just det, men det är en hel annan blogg.) Det är så intressant med sex, sexualitet och könsorgan att det är så skamligt, samtidigt som vi vet att det ger oss nöje. Eller som amerikanske komikern Jonny McGovern säger: ”every boner is a blessing”!

Vattentornet i Malmö kallas ofta ’kuken’

Samtidigt lever vi en värld omgiven av fallossymboler. Varje skyskrapa, raket, bil – allt måste vara stort, snabbt och kraftigt. Virilt. Dominerande. Gandhi blev dödad av en man som hävdade att Gandhi feminiserade det indiska samhället med sina fredsprotester. På nyheterna kan man se hur världen styrs av de största idioter. Det är intressant att titta till skällsord från västeuropa. Dickheads på engelska. Lul (penis) eller klootzak (scrotum) på nederländska. De hänvisar bara till manliga personer. Jag tänker ofta på dessa ord när jag ser på nyheterna.

Det finns massa frågor vi kan ställa, men tyvärr finns Falkholts verk inte längre kvar. Verkets grannar ville inte titta på det varje dag under sex månader. Vi vet inte exaktvarför. Men vi vet att deras önskan behövde respekteras. Förmodligen väckte bilden otrevliga känslor. Det är synd. Det verkar som om de flesta stockholmarna inte brydde sig så mycket om Falkholts verk. Jag tror vi kan sammanfatta det som att Falkholts blå stånd gjorde oss mållösa.

Kanske tror du att sådana saker bara händer i Stockholm. Men det kan jag också bygga om till en fråga: varför händer det inte i Kalmar? Eller, finns det konst som är besvärlig i Kalmar?

För fyra år sedan visade Kalmar konstmuseum en utställning med Per Nenzelius – del av Ritual i maj 2014. Den bestod av hundra olika sexleksaker som han skapade själv. Besökarna var positiva. Men hur hanteras utställningen när barn kommer på besök? Det är någonting som måste funderas över, men utställningen stannade kvar som planerad. I fallet med Ritual var de flesta ungdomar okej med alla leksaker, men det var ofta läraren som började oroa sig. Även Julia Peirones Girls, Girls, Girls handlar om hur blicken skapar en sexuell kropp och hur vi tittar och försöker inte titta på den, trots att den inte innehåller några nakenbilder. Hur ska det visas? Lyckligtvis har konstmuseet pedagoger och besöksvärdar i huset som kan styra samtal. Kroppen kan ju inte förnekas – men det verka som att det var vad som hände i Stockholm.