Så som ovan

Denna vecka har Kalmar Stadspark sprudlat av aktivitet förknippat med sommarens ankomst. Över blomsterplanteringar har man hört glada hejarop från förväntansfulla studenter och utanför museet har bygget av Guldpaviljongen inletts.

Guldpaviljongen öppnar den 27 juni och kommer verka som en mötesplats för unga och alla nyfikna.

Inne på museet visas en serie fotografier tagna av Ove Wallin – bilder från inspelningen utav Ingmar Bergmans film Jungfrukällan i utställningen I väntan på ljuset. I Transfashional erbjuds en utställning om experimentellt mode i relation till samtidskonst. Från och med lördagen den 16 juni har vi ytterligare att erbjuda då Odjuret och Så som ovan så och nedan kommer öppna.

Odjuret utgår från Johan Thurfjells fascination av mytologiska historier med Big Foot i centrum medan Så som ovan så och nedan undersöker kristendomens rötter i alkemi och arkitekturhistoria. Alkemin vidrördes redan i början utav maj i och med ett verk av Elin Skarp som ingick i Vår plats balanseras längst ut. Hon medverkade nämligen som en av de tolv konstnärskap som ingick i årets uppsättning utav vår traditionsenliga examensutställning av Ölands Konstskola II. Wherever we have spoken openly we have (actually) said nothing var ett verk av Elin i form av ett skåp med olika torrnålstryck genomsyrade av mytisk symbolism. Hon hade nämligen läst alkemi där bland annat stegen är symboliskt återkommande. För stegen är så mycket mer än ett välkänt verktyg. Den är omgiven av stor symbolik och för den vidskeplige är det olycksbådande att gå under den. Ur viss synpunkt är det sistnämnda förvisso sant men stegen kan också vara synonymt med att binda en nivå med en annan. Med Jakobs stege så syftar jag inte till tv-programmet med Jacob Dahlin, utan till Gamla testamentet som nämner stegen som en förbindelse mellan jorden och människan med Gud och himlen.

Om vi övergår till alkemi där stegen som sagt förekommer som en symbol så uppfattas dess lära som en konst utav vissa medan de flesta vetenskapsmän anser att det är grundläggande kemilära. Men alkemin är så mycket mer och i många avseenden är det ett komplett filosofiskt system som syftar till att tränga in och förstå mysteriet kring liv och skapelser. Mer om detta och mycket annat finns att upptäcka hos oss och glöm inte heller att kika in i vår butik där hyllorna fyllts på inför sommaren.

Du är hjärtligt välkommen.