Odjuret

Hur hittar vi varandra i höst?

Med septembers ankomst går vi in i vår första officiella höstmånad enligt den meteorologiska beräkningen. Hos oss märks det först och främst med att vi återgår till våra ordinarie öppettider men självklart innebär det nya utställningar och event likaså. Enligt den astronomiska beräkningen inleds hösten först den 21 september med den annalkande höstdagjämningen. Höstdagjämningen är en ögonblicklig händelse som inträffar vid en bestämd tidpunkt, vid olika klockslag på skilda ställen över jorden beroende på i vilken tidszon man befinner sig. Innebörden är att natten är nästan lika lång som dagen överallt på jordytan. Det klargörandet leder osökt in på Så som ovan så och nedan. En utställning om alkemi som pågår till och med den 7 oktober. För alkemi är allomfattande och har verkat som en utgångspunkt inom både astrologi och astronomi. Det kan också förklaras som den äldre tidens vetenskap som la grunden till dagens vetenskapliga kemi. En lära, som vissa uppfattar som konst samtidigt som de flesta vetenskapsmän anser att det är grundläggande kemi. Det har även ett filosofisk och psykologiskt innehåll med en stark tro på naturens egen skapandekraft. Utställningen kan därför liknas vid en studieplats i konstnärlig version.

Som alla årstidsändringar skiftar Stadsparken sin skrud precis som verksamheten på museet är i ständig förändring. Jag vill därför rikta ett stort tack till Ida Fältander som verkat som besöksvärd ihop med Oscar, Niels och Veronica. Ida återgår nämligen till att vara entrévärd och uppskattas för de intressanta blogginlägg och visningar som hon kommit att bidra med.

Den 3 september öppnar ansökningstiden till Sydosten. En folkkär utställning som återvände förra året, efter sex års uppehåll. I år ägnas den åt bildkonst med allt från måleri, grafik, teckning, skulptur, fotografi, installation, videofilm och ljudkonst. Ansökningstiden är öppen till och med den 3 oktober och både professionella och amatörer är välkomna att söka. Den enda förutsättningen är att man har koppling till de tre landskapen i sydost: Småland, Blekinge eller Öland. Man har alltså likvärdig möjlighet att visa sina konstnärliga arbeten inför en kompetent jury. Namnen på de antagna tillkännages senast den 12 oktober och följs av den efterlängtade utställningen som invigs den 27 oktober och pågår till och med den 6 januari 2019.

Den 3 september invigs årets Kalmarsund Pride. En festival vid Kalmarsund som manifesterar alla människors lika rättigheter. I samband med det så erbjuder konstmuseet en vecka fylld med aktiviteter eftersom sexuell identitet och konst ofta följts åt. Hos oss leds detta av besöksvärd Niels Vonberg ihop med entrévärden och textilkonstnärinnan Sigridur Eggersdottir som inleder arrangemanget kl. 15, den 4 september. Utöver workshops och visning med utrymme för olika queerrelaterade åsikter kommer vi även erbjuda en alternativ vägledning till våra utställningar. En vägledning utifrån kroppen, sexualitet och HLBTQ-identitet. Prideveckan avslutas med en färgsprakande parad genom Kalmar kl. 13 den 8 september. Vi kommer vara med i tåget ihop med det lapptäcke som kommer skapas ihop med våra besökare under veckan och du är självklart välkommen att följa med.

Prideparaden följs av ett viktigt datum i Sveriges demokratiska samhälle då valet till Sveriges riksdag hålls, ihop med allmänna val till kommun- och landstingsfullmäktige den 9 september. Hos oss är det dessutom sista dagen för Johan Thurfjells Odjuret. En skulptur som skapats utifrån konstnärens fascination för Big Foot. En mytologisk figur som även kan vara synonym med människans inre väsen. Hela livet söker man efter sitt sanna jag och med det följer förhoppningsvis flertalet insikter och förståelse för allas olikheter. Därför ser jag fram emot en vecka med just sådant fokus. Tisdag, torsdag och fredag har vi öppet kl. 12 till 17. På onsdagar har vi åter öppet till kl. 20 och på fredagar har vi alltid fri entré. Helger har vi öppet 11 till 16.

– Du är hjärtligt välkommen