Pride

En höst i regnbågens färger

Idag avslutades Kalmarsund Pride med en färgsprakande parad genom Kalmar stad. Representanter från Kalmar konstmuseum var självklart närvarande ihop med det lapptäcke som skapats av besökarna under vår Queer Quilt-workshop. Inspirationen kom från The AIDS memorial quilts som blev ett begrepp under 80- och 90-talet. Hos oss skapades täcket för att gestalta sexuell identitet eftersom det i mångt och mycket hör samman med dagens konstscen. Konst fyller många funktioner och handlar i stort om att uttrycka sig på olika sätt. Det handlar inte bara om att måla med pensel på duk utan har ett oändligt omfång. Det är bland annat synonymt med förmåga, färdighet, teknik, knep, list och estetisk verksamhet. Prideparaden är därför en viktig konstaktion utifrån självklarheten att få älska vem man vill.

Detta följs av en betydelsefull dag i vårt demokratiska samhälle. Söndagen den 9 september hålls nämligen valet till Sveriges riksdag ihop med allmänna val till kommun- och landstingsfullmäktige. Hos oss är det även den sista möjligheten att besöka Johan Thurfjells Odjuret. En skulptur som skapats utifrån konstnärens fascination för Big Foot. En mytologisk figur som kanske är synonym med människans inre väsen och de olika masker som alla bär. Utställningsrummet lämnar därefter plats för Ingela Ihrmans Padda som öppnar den 15 september.
Paddan är en video om att utforska samhället och konsten med den egna kroppen som utgångspunkt. En feministisk performancetradition som väcker tankar kring normer i den värld som barn och även vuxna, rör sig i. En värld som borde vara utan krav på att passa in. En värld där alla bör uppmuntras till att våga vara som man är eller vill vara. I detta fall har Ateljéns konst- och skapandepedagoger varit med i valet av utställningskonstnär för att fira att Ateljén fyller 15 år. Vardagar besöks Ateljén av barn och ungdomar upp till årskurs sex och på söndagar hålls Kan·Kan, som är öppen verksamhet för skapande barn och unga i åldrarna 6 till 12 år. Lördagar klockan 13 till 15 kan man dessutom välja att ha barnkalas hos oss. Museet har något för alla åldrar och om du vill tituleras Kulturtant så inbjuds du att medverka i vår andra kulturtriathlon som går av stapeln senare i höst.

– Hjärtligt välkommen!