Festivalglädje

Sol. Värme. Musik. Doft av popcorn följd av pommes frites. Skrattande barn och föräldrarna som jobbar med stort fokus. Kalmar konstmuseum var på plats på Öland Roots med en mini-Paviljong där Maija Zetterlund och jag tog hand om en blandad workshop kring vävning, zines (mini-böcker) och kollage. Vi trodde inte att den skulle bli så populär bland festivalbesökarna. 

Redan i början av Öland Roots vecka – en återkommande festival där solidaritet, kärlek, vänskap och reggaemusik står i fokus– var vår egen chef på plats för att bygga mini-Paviljongen tillsammans med vår producent Camilla Ed. De tog med sig familjen till festivalen för att ställa upp allt. Vår Paviljong stod mellan en restaurang, Skogsdungen podium och festivalens entré, vilken betyder att alla besökaren vandrade förbi vår verkstad. 

Och kunde inte missas! Första timme på torsdag var lugn, men så snart man hittade Maijas vävverkstad eller förstod koncepten med collage och zines var allt på full gång.  

Det var anmärkningsvärd att så många vuxna besökare ville delta i våra verkstäder. Två kvinnor vävde några timmar med Maija. När en av kvinnornas söner sa att han ville göra någonting annat på festivalen sa mamma helt tydligt: ‘Det här är också mammas semester och jag vill jobba med den här nu en stund.’ Mamma fortsatte sitt arbete, medan jag tog hand om barnet och visade hur man kan skapa en kollagebaserad zine. Det tog 15 minuter innan sonen också försvann i sitt skapande arbete. 

En annan pappa var glad att se att hans barn ritade händer fyllda med blommor och regnbågar. När vi rekommenderade att han själv skulle också ta upp ett pappersblad för att rita någonting fick vi ett bestämd nej-svar. Maija och jag tog hand om nya deltagare, bara för att sedan upptäcka att pappan satt mellan sina barn och tecknade en karikatyr-gubbe.

Några barn och vuxna återvände nästa dag. Atmosfären på festivalen hade ändrat sig. Många besökaren hade börjat packat upp efter fredagens regnfall. Många var trötta. Vi bestämde att ha en öppen verkstad med själva materialet som enda begränsning. Från klockan 11 till 16 var vi upptagna med deltagarna. En grupp studenter kom trötta och kände sig deppiga, men blev glad igen under verkstaden (och blev förmodligen nyktrare). Tillsammans skapade de en liten bok. Meningen var att ge den till museet, men de bestämde att behålla det själva på slut. Maijas verkstaden utvecklade sig till en verkstad för allt som möjligt. Från en 3D triangeln till en drömfångare inspirerad dekoration – många deltagare vävde för livet! 

Med vår Paviljong på Öland Roots konstaterade vi någonting vi har upptäckt förut: många älskar att skapa någonting. Barn behöver lite mer kontext, vuxna däremot behöver istället veta att själva verket inte behöver bli någonting. En deltagare berättade att det var så roligt att bara sitta och knyta ihop någonting utan att veta vad det ska bli. Kreativitet kommer ju utan slut när man är på gång. Därför hoppas vi att vi kan fortsätter med att ha en verkstad för alla – barn, ungdomar och vuxna.