Två dagar i Stockholm

I slutet av november var vi på Kalmar konstmuseum på personalresa i Stockholm. Syftet med resan var att besöka vår kommande museichef Bettina Pehrsson på hennes nuvarande arbetsplats Marabouparken samt att givetvis titta på konst.

Första stopp var Marabouparken i Sundbyberg. Marabouparken är en konsthall som uppfördes 2010 i f d kakaolaboratoriet i Marabouparken. Sundbybergs stad köpte Marabouparken år 2006 och beslöt att investera i en om- och tillbyggnad av laboratoriet för att hysa en ny konsthall, restaurang, konstpedagogik för barn och ungdomar samt möteslokaler.  Nu visar konsthallen Behzad Khosravi Nooris utställning Professor Balthazar och monumentet över den osynliga medborgaren, en utställning som även Kalmar konstmuseum kommer att visa nästa år.

Senare samma dag besökte vi Nationalmuseum. Den 13 oktober i år öppnades åter Nationalmuseum efter att ha renoverats i fem och ett halvt år. Deras samling av konst och design sträcker sig ända tillbaka till 1500-talet. Nyöppningen har varit en enorm publiksuccé vilket fortfarande märktes när vi var där. Ända fram till stängning på kvällen var det fullt med folk i huset.

Dag två inleddes med besök på Moderna Museet och visning av den pågående Modernautställningen 2018. Modernautställningen är ett projekt som genomförs vart fjärde år där den svenska samtidskonsten får stå i fokus. Som vi tidigare redan nämnt här på bloggen medverkar konstnärer som även tidigare visats på Kalmar konstmuseum: Muhammad Ali och Ingela Ihrman. Moderna museet bjöd även på Andy Warhol-utställningen Warhol 1968. En utställning som blickar tillbaka på Andy Warhols första egna utställning i Europa som var just på Moderna Museet 1968.

En del av oss valde att avrunda resan med en liten gallerirunda runt Vanadisplan. Vi besökte bland annat Galleri Cecilia Hillström där vi såg utställningen The Healer med Mats Hjelm. Mats Hjelm var en av konstnärerna som medverkade i utställningen Djupt Minne som visades på Kalmar konstmuseum 05/04 – 08/10 2017. På Galleri Cecilia Hillström visar han bland annat en väldigt stark videoinstallation där ljud och bild samspelar i en icke kronologisk historia. Bilder på övergivna platser och natur synkas med ett slags repetitivt ljudspår. Vackert och tänkvärt. På Galleri Sandström Andersson visar danska Anette H Flensburg måleri. Rumsmiljöer uppbyggda av ljus, skugga och linjer. Motivet är egentligen pappersmodeller som hon fotograferar och sedan målar av. Anette H Flensburgs målningar fungerar som parallella världar där betraktaren får kika in och förundras.

Detta var två dagar i Stockholm – den snabba versionen. Det var ett fint besök med mycket berikande upplevelser! Att titta på konst är också en förutsättning för att kunna förmedla konst. Det skapar nya perspektiv och ny kunskap som vi sedan kan använda i vår verksamhet.

PS.

Den 11 december inleddes vår julklappsinsamling till Kalmar Stadsmission, som pågår tom den 20 december. Det går bra att lämna paketen i vår reception under museets ordinarie öppettider. Den 21 december lämnas dessa till Stadsmissionen. Tack för ert bidrag!

2 reaktioner till “Två dagar i Stockholm”

1. Trevligt att läsa och er gallerirunda ska jag härma när jag ska till Stockholm i januari.

1. Hej! Vad roligt! Hoppas du får en fin resa med många spännande konstupplevelser. Ha en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Kommentarer inaktiverade.