UllisS

God jul och gott nytt utställnings-år!

Idag överlämnades våra insamlade julklappar till Kalmar Stadsmission. På julafton håller de nämligen traditionellt julfirande med julklappsutdelning av gåvor som lämnats in från engagerade medmänniskor vilket jag berättade om i mitt föregående blogginlägg. Det är en ära att få bidra till deras behjärtansvärda arbete. Kalmar Stadsmission är en idéburen organisation som arbetar med människor som hamnat i en utsatt livssituation. I deras olika verksamheter skapas möjligheter till en bättre vardag genom att tillåta varje människa att växa i sin egen takt.  Vi är även stolt återförsäljare utav olika kreationer som skapats utav Stadsmissionens Ateljé – en verksamhet som präglas av varm gemenskap och kreativa idéer. En meningsfull sysselsättning för personer som arbetstränar, arbetsprövar eller är i behov av rehabilitering. Främst tillverkar de enkla tygkassar i olika storlekar, färger och mönster. Hos oss finner du två olika uppsättningar till försäljning, uppsydda i tyger från Designarkivet i Pukeberg. Kom gärna in för att se vad vi har att erbjuda i butiken liksom museet. Helgen innan julafton håller vi dock stängt men öppnar återigen på annandag jul. Den 26 tom den 30 december håller vi sedan öppet mellan kl. 11 till 16 varje dag, precis som den 2 till 6 januari innan vi återgår till ordinarie öppettider.

Om du ännu inte sett vår Sydosten-utställning så rekommenderas ett besök innan portarna stängs efter den 6 januari. Detta är en jurybedömd utställning som återkom 2017 efter sex års uppehåll. Möjligheten att medverka är öppen för alla eftersom både professionella liksom amatörkonstnärer får ansöka. Den lokala anknytningen är det enda kravet med en koppling till något av de tre landskapen i Sydost, nämligen Småland, Blekinge eller Öland. För att hålla traditionen vid liv har utställningen därför återkommit även i år och innehåller 105 verk av 65 olika konstnärer. Lika traditionsenligt har inriktningen skiftat från design- och konsthantverk som visades föregående år till att bestå av bildkonst i årets uppsättning. Den ursprungliga tanken med salonger av detta slaget är att höja konstföreningarnas smak och kvalitet. Årets uppsättning kan förklaras som ett tidsdokument eller vandring i regionen och närområdet.

Eftersom Kalmar konstförening även står som huvudman för Designarkivet i Pukeberg så är det tradition att de producerar en utställning för Kalmar konstmuseum en gång per år. Vem är du? Mode och Poesi visas tom den 10 februari och handlar om att finna sitt inre jag. Just nu visar vi även en utställning med utgång från den afrikanska kontinenten, nämligen Madness and Civilization av Kudzanai Chiurai. Detta är hans första soloutställning i Sverige och verken har en stark förankring i politik, historia, samtid och religion.

Nästa utställnings-år hamnar klassiker från samlingen åter i strålkastarljuset och vi kommer erbjuda allt ifrån professor Balthazar till Carl-Johan De Geer. Dessutom kommer ett av våra utställningsrum att förvandlas till en musikalisk teaterscen.

Du är hjärtligt välkommen och jag avslutar mitt inlägg med att önska en god jul och ett gott nytt utställnings-år!