Vem är jag?

Imorse när jag körde bilen efter att ha lämnat mina barn på förskolan hörde jag Molly Sandén sjunga Edith Södergran på radion. Eller rättare sagt jag hörde hennes tolkning av Edith Södergrans dikter Vierge Moderne och Dagen svalnar.  

Jag e ingen kvinna, jag e ett neutrum
Jag e en skrattande strimma av en scharlakanssol
Jag e ett barn, en page och ett djärvt beslut
Jag e ett nät för alla glupska fiskar
Jag e en skål för alla kvinnors ära
Jag e allt det, sjunger Molly.  

Tolkningen av dikterna är en del av det svenska tv-programmet Helt Lyriskt som Fredrik Lindström är programledare för. I programmet tolkar svenska artister olika poeter. Samma dikt Vierge Moderne av Edith Södergran finns även med i vår utställning Vem är du? Mode och Poesi som Designarkivet nu visar på Kalmar konstmuseum. Här får dikten sällskap av en modeskiss gjord av den svenska textilkonstnären Hans Krondahl. Hela utställningen består av ett urval modeskisser från Designarkivet som kombineras med olika poeter och dikter. Om syftet med tv-programmet Helt Lyriskt är att återföra poesi till människors vardag genom public service, vad är då syftet med att kombinera mode och poesi?  

Eva Wängelin som är arkivchef på Designarkivet och producent för utställningen säger: “Jag fick en idé som jag tyckte var värd att fördjupa sig i. Kläder är ju ett sätt att uttrycka sin identitet men går det att bygga en identitet utifrån ett så ytligt attribut? Samtidigt urholkar sociala medier oss med påståenden och frågor som Vem är du? Vem liknar du i denna tv-serie eller i denna film och så vidare. Men är det verkligen sådana vi vill vara? Är det verkligen så att vår identitet styrs av andra yttre aktörer? I dikten har poeterna fördjupat sig i existentiella frågor och beskriver sitt jag i mer djupgående skildringar. Kan de initiera och stå för en sannare skildring av identitetsbegreppet?”

I utställningen Vem är du? Mode och Poesi får betraktaren alltså ta del av modeskisser ackompanjerade med noggrant utvalda dikter av olika poeter. En skiss av Göta Trägårdh får exempelvis sällskap av folkhemspoeten Sonja Åkessons dikt Självbiografi och Gunilla Pontén hänger tillsammans med Kristina Lugn. 

Det är tydligt att vi behöver motvikt i det mediesamhälle vi idag lever i. Ord, texter och bilder som får vårt fokus att skifta. Konst och litteratur fungerar utmärkt som sådana ögonöppnare och tankeväckare. I programmet Helt Lyriskt fördjupar de sig även i poeternas liv och försöker göra texterna mer relaterbara till aktuella sammanhang och händelser. Även i Vem är du? Mode och Poesi kan besökaren hitta egna samband och djup i relationen som uppstår mellan skiss och dikt.  

Utställningen Vem är du? Mode och Poesi finns att se på Kalmar konstmuseum fram till 10/2 – 2019.  

Bild: Aftonklänning, skiss av Göta Trägårdh