Följ med på resan

Redan den 7/4 kastade vi loss och begav oss på vår skapande resa till havs. Vår barnverksamhet på Kalmar konstmuseum har under april och maj månad tagit sig an Vega-expeditionen från vår smålandsutställningSmåland – idyll och irrvägarsom tema.  

Berättelsen om Vega-expeditionen innehåller all den spänning som man förväntar sig av en expedition till havs in i det okända. Ett äventyr om att hitta nya sjövägar, överkomma svårigheter och återvända i triumf med nya kunskaper och erfarenheter. 

Veckorna innan påsk jobbade vi med att skapa båtar och packa för avfärd. Under påskveckan gav vi oss ut till havs. Vi skapade ett världshav där både korallrev och isflak dök upp. Sjögurkor och underjordiska vulkaner trängdes med klippor och havsströmmar. Vi skapade kartor och kikare som skulle hjälpa oss att finna vägen på havet. En skatt ritades ut på en karta. En hemlig sjörövarskatt. En kikare målades i guldfärg och ett sikte placerades längst fram. Flaskposten med ett nödanrop hamnade på havets botten. Kommer någon att finna den? 

En besättning kom till. En båt måste ju styras av någon. Hur såg våra sjömän egentligen ut?  Expeditionen fortsätter nu i maj med skapande av flaggor, funna skatter att ta hem och en fest för att fira vår hemkomst i hamn.  

Jag tänker att skapa, vare sig det är i vår ateljé på konstmuseet eller någon annanstans är lite som ett äventyr till havs. Man förbereder sig, navigerar sin väg och kastar loss. Vad som händer på vägen är svårt att bestämma i förväg. Det kan bli oväntat och svårt men med all säkerhet blir det lärorikt. Sen kommer hemkomsten – festen – resultatet av det man gjort och kämpat för. Det är belöningen man får efter sin resa. 

Fortsätt att följa vår resa på Kalmar konstmuseum söndagar fram till den 19/ 5. Barn 4 – 12 år är välkomna klockan 13-14.30.  Kostnad 30 kr/ barn.