Sommar

Blomstertid

I mitt föregående inlägg så talade jag om den annalkande sommaren. Maj är den sista vårmånaden och att maja innebär att pryda med gröna kvistar eller lövruskor. På museet innebär det en fullspäckad månad som inletts med öppnandet av Peder Nabos Rot den 4 maj följt av den traditionella examensutställningen för Ölands konstskola II som öppnades onsdagen den 8 maj. Årets utförande av deltagarna från Ölands folkhögskola tituleras Dear stök bästa turmoil och kan enklast beskrivas som ett kollektivt arbete av fyra olika individer med ambitionen att visa sina egna men ändå belysa deras gemensamma arbetsprocesser. De fyra deltagarna bevisar nämligen en naturlig fallenhet i att sammanföra sina världar till en ny, egen, men ändå gemensam plattform. Resultatet är en fulländad helhetsupplevelse och om du vill veta mer så rekommenderar jag att du medverkar i en guidad visning. Detta ingår i entréavgiften kl. 12 och 14 varje eventfri helg liksom kl. 18 eventfria onsdagar. Lördagen den 11 maj finns konstnärerna från Ölands Konstskola II på plats från kl. 11 för att berätta om sina verk, sin process och utställningen som helhet. Fredagar har vi fri entré och fredagen den 17 maj inbjuds föräldralediga att medverka i en guidad visning av Dear stök bästa turmoil kl. 14 till 15.

Under våren har barn och unga, från 4 till 12 år, fått möjligheten att ge sig ut på en gemensam och kreativ upptäcktsresa. Inspirationen är hämtad från Vega-expeditionen som ingår i utställningen Småland – idyll och irrvägar. Detta sker varje söndag kl. 13 till  14.30. Söndagen den 12 maj handlar det om skatter och upptäckter för att avslutas med en återkomstfest söndagen den 19 maj. Därefter har vi sommaruppehåll för att återvända med andra kreativa äventyr i höst.

Innan sommaren gör entré har vi flertalet happenings på agendan. Utifrån utställningen Småland – idyll och irrvägar tittar vi närmare på flertalet intressanta konstnärskap. Den 20 maj bjuds det på föreläsning om Simon Gate och Edward Hald, två av svenskt konstglas viktigaste formgivare. Detta leds av Gunnel Holmér, glasantikvarie på Kulturparken Småland i Växjö och följs utav ännu en föreläsning. Den 22 maj är fokus istället riktat mot Döderhultarn Axel Petersson i regi av Ola Lundin, verksamhetschef på Döderhultarmuseet i Oskarshamn. Detta avrundas med en workshop av vår besöksvärd och litteraturvetare Niels Vonberg den 29 maj. Då erbjuds nämligen en kväll där man leker med ord runt Smålandsutställningen och denna afton är fokus riktat mot Lotte Lasersteins Sommaridyll. För detta krävs inga förkunskaper och man behöver inte heller ha diktarambitioner utan det räcker med en entusiasm för ord och konst.

Den 11 juni, när Stadsparken förhoppningsvis står i full blom, övergår museet till sommartid vilket innebär att vi har öppet mellan kl. 11 till 17 varje dag (förutom midsommarafton och midsommardagen). Vid Kalmar stadsfest den 8 till 10 augusti har vi öppet till kl. 21 och återgår åter till våra ordinarie öppettider lördagen den 31 augusti. Den 15 juni blommar huset upp med flertalet vernissage och öppning av sommarens paviljongverksamhet.

Med dessa ord önskar jag en fortsatt trevlig vår och en underbar start på sommaren.