Världar

Sommaren är på ingång och gräset utanför museet lyser smaragdgrönt efter gårdagens regn. Värmen, våren, växterna och den blå himlen får människor att vakna, och många säsongsintressen börjar komma igång. Grillning, hobbysnickeri och surfing är väl typiska exempel, men även året runt-aktiviteter verkar få sig en knuff när solen lyser in.

I min ateljé har tavlorna och maskerna fått maka på sig för att ge plats åt tillverkning av sköldar och medeltida kläder. Lajv är nämligen ett av mina stora intressen bredvid konsten, och på sommarhalvåret kryllar det av sådana evenemang. Ett lajv är en levande, improviserad teater, där alla som är med spelar en roll i en av arrangörerna skapad värld. I skogen utanför Skillingaryd kommer jag om en månad möta upp med femhundra andra entusiaster, vissa iklädda orchdräkter som mäter sig med Sagan om ringen-filmernas, andra med riddarrustningar för tusentals kronor och en tredje part i enkla tunikor och struthättor. Tillsammans bildar vi en värld, ett spel och skapar en mötesplats genom fantasi, rollspel och idogt arbete. Den medeltida byn allt utspelar sig kring och hundratals sidor av fiktiv historia hjälper till att skapa en parallell verklighet från onsdag fram till söndag, då det hela bryts och vi alla omfamnar våra fiender, skrattar åt alla snedsteg, berömmer dräkter och spel och skiljs med ett ”vi syns nästa år!”

Bakom denna värld ligger det givetvis massor av förberedelse. Massor av hantverk, skrivande, kontaktskapande och regler. Men det finns fler sätt att skapa världar.

På teater kan man skapa en värld på en tom scen, med en skådespelare. En blå lampa och ljudet av vågor. Ett inbillat hål mitt på scenen, som skådespelaren noga och förskräckt undviker under hela föreställningen. Föreställda personer utanför kulisserna som skriks på och får svar på frågor som publiken inte hör ställas. Rörelsemönster, tonläge och fraser.

På museum skapar du en värld i utställningsrummet. Varje verk är placerat med omsorg, varje sekvens av stimuli är uppradad för att skräddarsy en upplevelse. Professor Balthazar och Monumentet över den osynliga medborgaren som vi stängde för ett par veckor sedan manade i likhet med serien den baserats på till lek och fantasi. Småland: Idyll och irrvägar visar en mångfald och manar till undersökande. Det finns multum att undersöka, hitta och titta på. Saker att lyssna till och fundera över. I utställningsrummet omsluts man av Smålands bebyggelse, människor och natur – rummet blir en egen värld byggd av landskapet.

På tredje våningen så har Peder Nabo dykt djupare – ner i jorden, bland rötterna. Med skannade bilder på 4000 pixlar/tum blir trådtunna rötter så gigantiska att man ser varje por, fläck och färgskiftning. I bakgrunden hör man ljud som kanske minner om växter som växer, på väggen sitter en dikt av Tove Folkesson. Det känns som att vara nedsänkt i jorden i rötternas värld.

Det kanske är något väsentligt hos människan, det här med att skapa världar. Om man tänker på hur vi inreder våra hus, hur vi bygger butiker, klubbar och hotell. Den som har sett programmet Vem bor här? förstår nog vad jag menar. Någon har fyllt sin lägenhet med instrument och souvenirer, en annan håller väggarna tomma och möblemanget stilrent. Varje hem en egen verklighet, ett eget personligt land.

Världsbyggandet kanske har att göra med något instinktivt, som har att göra med att bygga sig ett bo. Men fantastiska berättelser och fjärran bildvärldar har följt oss sedan civilisationens början. Kanske finns det en strävan för det bortom nuet, en längtan efter det fantastiska som driver oss till nya berättelser och skapelser? Något som tar fyr i uppfinnare och konstnärer, men som likväl brinner i oss alla.

I onsdags öppnade Ölands Folkhögskolas Konstskola sin utställning Dear stök, Bästa turmoil, en gemensam, intim utställning som tar förhållanden mellan verken i utställningsrummet till en ny nivå. En ny värld byggd av minnen, känslor och objekt. Men mer om det på söndag.

Bild: Utsnitt ur Gatubild Vimmerby, Emil Hallgren (1886), ur museets samling

Publicerat av

oscar

Är förutom besöksvärd även konstnär, scoutledare och intiativtagare till konstnärsgruppen Skräp. Född och uppvuxen i Kalmar. Bryter då och då upp tillvaron med att backpacka, lajva och urban exploring. Konst är för mig ett unikt kommunikationssätt för att förmedla och inspirera vad man inte kan delge med ord.