Uti vår hage

Varje sommar när jag var liten tillbringade jag minst ett par veckor hos min mormor och morfar i deras sommarstuga. Stugan var av det enklare slaget utan rinnande vatten och med utedass. Två små rum och en jordkällare där vi förvarade maten. Gud vad jag älskade detta ställe! Dessa veckor var de bästa på hela sommaren. 

Vi badade och fikade oss igenom dagarna. Åt middag på altanen samtidigt som vi lyssnade på sjörapporten på radion. Håret tvättade man i regnvatten med timotejshampoo. Innan läggdags gick vi alltid långa promenader genom kohagar och blomsterfyllda ängar. Mormor fyllde famnen med blommor som bars hem. Blåklockor, malva, prästkragar, lupiner och olika slags ängsgräs.  

I sommar presenterar Kalmar konstmuseum en utställning med konstnären Lela Pierce (15/06 – 08/09). Hon kommer från Minnesota och är här i Småland på residence genom Bodycake – Kalmar konstmuseums internationella vistelseprogram för konstnärer. Programmet ingår i projektet “Förnyelse av kulturarvet med samtidskonst som kompass”. Utställningen och vistelsen i Småland görs i samarbete med Nya Småland som är ett interregionalt och internationellt samtidskonstprojekt.  

Under sin vistelse här i Småland kommer Lela arbeta med Lupiner. Denna vackra växt som stoltserar i våra vägrenar och diken. En växt som är inhemsk i Nordamerika där Lela växte upp. I Sverige räknas Lupinen som en invasiv växt. D.v.s. den är en sådan art som genom sin aggressiva spridning hotar att slå ut andra delar av vår växtlighet. Detta kan i sin tur få förödande konsekvenser för vårt ekosystem i stort. 

Lela intresserar sig just för invasiva arter och det språk och handlingar som används när vi beskriver och angriper dessa arter. Ett språk som ligger nära det som handlar om kontroll och maktutövande av minoriteter bland människor och platser. 

Denna sommar anordnar även Kalmar konstmuseum konstkollo för unga mellan 10 – 15 år på sex olika platser i Kalmar län. Detta sker i samarbete med Sveriges konstföreningar Kalmar län. Platserna är Mörbylånga, Hultsfred, Västervik, Påskallavik, Högsby och Emmaboda. Under dessa kollon kommer vi att arbeta med samma tematik som Lela lyfter i sin utställning om Lupiner. Utöver att jobba med invasiva arter kommer vi även belysa frågan kring vattenbrist som under de senare åren blivit en alltmer akut problematik runt omkring oss. 

Dessa teman kommer även stå som bakgrund för vår öppna barnverksamhet Paviljongen som vi bedriver i Stadsparken utanför museet 15/6–15/8. 

Aldrig kunde jag väl tro att mina barndoms somrar kunde kantas av frågeställningar som berör människor och natur på ett så nära sätt. Mormors famnar av lupiner och vattentunnan som jag alltid upplevde fylld med regnvatten. Kanske såg jag det med ett barns naiva ögon eller var det annorlunda då. Kanske vi inte funderade lika mycket över klimatförändringar och förändrade ekosystem då. 

 

https://www.kalmarkonstmuseum.se/exhibition/invasiva-arter/ 

https://www.kalmarkonstmuseum.se/konstkollo-2019/ 

https://www.kalmarkonstmuseum.se/paviljongen-i-stadsparken/