Stuga i Vickleby, teckning av Björn Gidstam

Tips för sommaren

Tiden går så fort. Jag sa det senast igår. Ännu en sommar stundar och för många är sommarlovet redan här. Det liksom bara händer. Varje år står jag där i början av juni och bara gapar. Hur gick det här till? Varför var det ingen som sa något på vägen. Typ – Nu måste du vara beredd för nu kommer sommaren. Men jag är aldrig beredd men det ordnar sig ändå. 

Sommaren innebär för mig nyfikenhet och upptäckarglädje. Att besöka nya platser och upptäcka nya saker men även de gamla man kanske glömt eller inte hunnit med. Om några dagar kommer jag hålla ett konstkollo i Hultsfred för unga. Hultsfred är en nygammal plats för mig. Mest förknippad med festivalbesök på nittiotalet. Denna gång möter jag platsen på ett annat sätt. Hos konstföreningen Kopparslagaren i centrala Hultsfred med en grupp ungdomar. En fantastisk mötesplats för konst och konsthantverk där gamla byggnader är varsamt omhändertagna och bevarade. Som en liten oas mitt i Hultsfred. Det finns många sådana här smultronställen runtom i Småland att upptäcka. Man måste bara ge sig ut. 

En annan trevlig sak att göra om sommaren är att besöka loppisar. Är man lite noggrann och har lite kunskap kan man göra en hel del spännande fynd. Inte bara gamla fina möbler, glas och porslin utan även konst. Mitt senaste konstfynd på loppis gjorde jag förra veckan. En vacker akvarell av den kände småländske konstnären Björn Gidstam. Kostade endast tio kronor. Ett urval av Björn Gidstams teckningar och akvareller finner ni ju i vår Smålandsutställning på Kalmar konstmuseum. Fantastiska skildringar av den småländska landsbygden. En gralvas signerad den kände svenske glasformgivaren Edward Hald dök upp i en lada. Vackert målade fiskar som simmar med bland sjögräs i ett grönaktigt vatten. Även Edward Hald möter ni i vår Smålandsutställning på museet. Tillsammans med Simon Gate banade han väg för det svenska glasets storhetstid under 1900-talet. 

Nu till sommaren har vi utökat vår Smålandsutställning med en del nya verk så kom gärna in och besök oss igen även om ni redan sett utställningen. I lördags (15/6) öppnade vi även Lela Pierce utställning – Invasiva arter: Lupiner samt utställningen Öppnandet av Anna Ekman och Cecilia Järdemar samt Freddy Tsimba. 

Även vår Paviljong i stadsparken har öppnat och startat med sin barnverksamhet. Så nu är det bara att gå in på vår hemsida och se vilka spännande saker som händer där i sommar. Avslutningsvis vill jag önska alla en riktig trevlig midsommar och en fantastisk sommar! 

Bild: Björn Gidstam, Stuga i Vickleby, 1974, finns i vår samling