Du såg det först på Kalmar konstmuseum

”Ett uppbrott är aldrig det andra likt. Det finns gånger när vi kan planera vår avfärd noga och ta med oss det vi behöver på resan, men andra gånger så blir det inte så. Nöden tvingar oss att fly, att lämna allt.”

Så löd introtexten till Muhammad Alis utställning Kanske har jag något att berätta som visades på Kalmar konstmuseum 15/03 – 02/04 2017. Muhammad Ali är en konstnär från Syrien. Våren 2016 kom han till Sverige från Damaskus. Det tog honom tre månader att ta sig hit och bakom sig lämnade han fem år av krig.

Utställningen på Kalmar konstmuseum innehöll tre olika verk. Bland annat en installation med bord, stolar, objekt och skulpturer. En scen som visar ett middagsbord dukat för två. Över bordet och tallrikarna krälar små figurer, var och en i olika avarter mellan människa och odjur.

Den 20 oktober öppnade Moderna Museet i Stockholm Modernautställningen 2018. Det första som möter besökarna i salarna är Muhammad Alis teckningar från krigets Damaskus innehållande hundratals av liknande små figurer som visades i installationen på Kalmar konstmuseum. Vad är det figurerna vill säga oss? Är det detta som händer med människor som lever i krig och tvingas fly? En illustration över det omänskliga lidandet? Hur man avhumaniseras och blir till ingenting eller bara någonting?

Muhammad Alis konstnärliga praktik inbegriper tekniker som video, installation, digital konst, måleri och teckning. Han fokuserar ofta på vardagslivet och visar upp olika händelser där han suddar ut gränserna mellan det medvetna och det omedvetna. Muhammad Ali tar fram gömda minnen och skapar berättelser utifrån sina upplevelser i krigets Damaskus, hur det är att lämna sitt hemland och behöva lämna kvar sitt hem. Se hans verk på Moderna Museet i Stockholm t.o.m den 6/1- 2019.

En annan konstnär som medverkar på Modernautställningen 2018 är Ingela Ihrman. Hennes verk Paddan ser ni även nu på Kalmar konstmuseum fram till och med 14/11. Vi har tidigare skrivit inlägg här på bloggen om henne och hennes verk: